Pagina's

donderdag 13 juli 2023

Hoe ruim je Lego op?

Maandag, de eerste officiële vakantiedag. Ik had geen idee wat we zouden gaan doen. Vorig jaar plande ik veel. Dit jaar niet. De kinderen gaan al veel meer hun eigen gang. Of ze spreken zelf af met vriendjes. Daarom is het niet nodig om voor iedere dag een plan te maken.

Na het ontbijt deed ik een rondje door het huis. Wasje opruimen, bedden netjes, ramen open, dat soort dingetjes. Toen ik op de zolder kwam, wist ik ineens wat we gaan doen. Al het speelgoed eens even door de handen laten gaan.

Met elkaar haalden we al het speelgoed naar beneden. Spelletjes werden weer compleet in de juiste doosjes gedaan. Al het losse speelgoed werd uitgezocht. Wat kapot was, kon weg.

Alleen de bak lego… daar was ik nog niet over uit. Het is teveel, daar ben ik van overtuigd. Stukjes zoeken is haast onbegonnen werk. Dus wat ik er mee moet doen, weet ik nog niet, maar ik leg het niet meer terug op zolder.

En dan ruimden we nog al de takjes, stokjes, prikkers, steentjes en schelpen op. We plakten bladzijden weer terug in boeken. De kamer werd flink schoongemaakt. Wat een lekkere start van de vakantie zeg!

Da’s even andere koek dan het ‘kamer opruimen’ wat de jongens iedere zaterdag doen.

Maar na twee uur kon het geordende speelgoed terug naar zolder.  

Het was chaotisch, maar ook heel gezellig. De kinderen vinden weer speelgoed terug waar ze al heel lang niet meer mee hadden gespeeld. Ze waren super enthousiast als ze iets vonden wat ze al een tijdje kwijt waren.

Dinsdag was de kamer van A aan de beurt. Hij heeft vier houten fruitkratjes onder z’n bed. Eén zit bomvol knuffels. Twee zitten vol met Playmobil. En dan is er nog één met de toet-toet baan.

De kratten gingen op z’n kop. Alles werd uitgezocht. De knuffels moesten blijven. Ze spelen er ook nog wel heel veel mee. De Playmobil kon veel praktischer ingedeeld worden. Voor de kleinere stukjes had ik een soort van schoenendoos die weer precies in de krat paste. Anders schiet het door het fruitkratje heen.

De toet-toet mocht weg. Die verhuisde dus naar de zolder. De duplo van zolder ging naar zoon D, want hij heeft nog helemaal geen speelgoed op z’n kamer en vindt duplo heel erg leuk. Tiptoi, heel populair bij ons, ging naar de zolder.

Toen was de bierdoppen-verzameling aan de beurt. Sinds we een metaaldetector hebben, sparen de jongens bierdoppen. Dat kwam namelijk zo. De eerste keer dat we met de metaaldetector op pad gingen… we gingen een schat zoeken. Toen de metaaldetector piepte, moesten we scheppen. En ja hoor, we vonden een bierdop. Bierdoppen zijn dus schatten. A heeft dus op z’n slaapkamer een laadje vol bierdoppen.

Alles werd wel even goed schoongemaakt. De verzameling moest uiteraard blijven en het liefst uitgebreid worden. En dat is helemaal goed. Verzamelen is leuk! Als het maar nergens rondslingert.

En nog even over dat verzamelen. 

  • De jongens zijn alle drie (de jongste doet nog niet mee) laaiend enthousiast als ze een bierdop vinden. Ook al is het een platgetrapte. Die horen er ook gewoon bij. 
  • En dan conclusies die ze trekken. Hertog Jan schijnt het populairste te zijn, want daar hebben ze de meeste van. 
  • Als we op een verjaardag zijn vertellen ze meteen aan de gastvrouw dat ze bierdoppen sparen. Grote kans dat die ze wel kan helpen aan een paar extra bierdoppen. 
  • Gouden bierdoppen zijn heel veel waard. 
  • Ze weten ook precies welke soorten ze al hebben. 
  • Gejuich als ze er één krijgen die ze nog niet hebben. Dat is dan een zeldzame. 
Heerlijk he, die kinderlogica..!

Afijn, de kamers zijn schoon en opgeruimd. Nu de berg Lego nog.

Het auto-kleed, zo’n stevig vloerkleed waar weggetjes op staan, werd uitgerold in de woonkamer. De hele bak lego werd uitgestort. Poeh… het lijkt net alsof we in het legomuseum waren. De jongens hebben vijf boekjes uitgekozen. Dit gaan we in elkaar zetten. En volgens mij kun je ze niet blijer maken, dan Lego in de woonkamer, en papa en mama die helpen met stukjes zoeken.



En ook tussen al het Lego vonden we stukjes Playmobil. Nou, die ruimden de jongens zelf op in de juiste bak. Want als het netjes is, wil je het ook netjes houden.

De komende dagen ben ik dus druk met Legostukjes zoeken. We hebben al eens vaker in een zomervakantie geprobeerd alles in elkaar te zetten. Ik heb ook wel eens alles op kleur gesorteerd. Het scheelt dat ik van sorteren houd. Maar het hiep allemaal niks. Binnen de kortste keren ligt het door elkaar heen. 

En mocht iemand tips hebben om lego overzichtelijk te houden..? Ik ben benieuwd!

En ja, mijn idee: alles op marktplaats en voor het geld wat je ermee verdiend één of twee nieuwe dozen kopen, werd meteen afgekeurd.

6 opmerkingen:

  1. Er Is niet zoiets als te veel lego. Creativiteit moet je stimuleren, dat bevorderd het zelfstandige denkvermogen, dus juist niet bouwen volgens het boekje en dan bewaren. Nee juist zo'n berg stimuleert omdat ze dan zelf iets kunnen / moeten bedenken. Na 1x bouwen gaan hier de boekjes dus bewust in de kast zodat ze zelf oplossingen moeten bedenken.
    Dat sorteren is dan ook niet nodig, hooguit dat je Duplo , Lego en technisch Lego van elkaar scheid ivm leeftijden maar verder geen hokjes aan brengen.
    Hier bedenken ze iets, komen dan met vragen voor batterijen, lampjes en elektriciteitssnoer en maken de leukste dingen.
    Zien er wellicht niet zo strak uit als waneer er gedachteloos een boekje nagebouwd wordt maar ze weten inmiddels wel welke constructie het sterkste is, hoe je flexibiliteit in bouwt of dat het niet handig is om de bedrading aan de buitenkant van je boot of auto te hebben.

    Conclusie: ik ben aanhanger van de meerdere bakken ongesorteerd.
    Wij hebben ze in de ikea trofast bakken.

    Hieronder een link voor professionele opbergtips.
    https://www.debontebouwplaats.nl/en-verder/blog/481986_12-lego-opberg-en-sorteer-tips

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Exact dezelfde mening als mijn man!! Bij ons verschilt het per kind. De één kan wel omgaan met een berg lego, en bij de ander komt er dan niks meer uit de handen.

      Verwijderen
  2. De lego tijd ligt hier allang achter ons. Gesorteerd houden bleek nooit een optie te zijn. Lego manden werden omgekieperd op een groot laken . Juist de activiteit van het zoeken naar een ontbrekend stukje en het dan vinden , eigen creaties bedenken betekende uren speelplezier. Astrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wijzelf hadden het lego op één grote hoop....een krat/box vol.
    Ooit zijn we begonnen om de pakketjes weer in elkaar te zetten, de tekeningen in een map, maar dat kwam bij ons niet af (idee zagen we bij een vriendje..)
    Op één van onze zoons na, vonden ze het heel gewoon om alles bij elkaar te hebben, en zelf dingen te verzinnen om te bouwen.
    Maar de ene hield alles voor zichzelf... "hij had het gekregen, dus was van hem"

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vroeger hadden wij het eerst allemaal in een grote ton met een laken erbij. Uitspreiden op het laken en als je klaar was kon je het laken dicht vouwen en kon het er zo weer in. Heel snel klaar.
    Later, toen m'n broer wat ouder werd, had ie het op kleur gescheiden in stapelbakken.

    Voor mijn kleuter is de voorraad nog beperkt in een bak en alles door elkaar. In de toekomst zal de bak in ieder geval groter moeten. Ik vind het wel leuk om te zien dat ie allemaal fantasiedingen bouwt, nu alles door elkaar ligt. Het wakkert zn creativiteit wel aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ook hier was het gewoon één bak ongesorteerd. Technisch Lego bestond in mijn jeugd niet. Maar mijn neefjes hadden alleen de sortering gewone Lego en Technisch Lego én de Lego trein. De laatste werd helemaal apart gehouden.

    BeantwoordenVerwijderen

Labels

vakantie (52) kinderen (44) gezin (25) besparing (21) bewustwording (21) mijn man (19) financiën (18) energie (17) thuisblijfmoeder (17) budget (16) opvoeding (16) hobby (15) Zoon A (14) klusjes (13) boodschappen (12) ziek (12) Zoon B (11) bloggen (11) opruimen (11) uitstapje (11) gratis (10) naailes (9) zaterdag (9) tip (8) uitverkoop (8) vrijwilligerswerk (8) TGTG (7) uitgaven oktober (7) verjaardag (7) challenge (6) Kerst (5) kringloopwinkel (5) marktplaats (5) sparen (5) tuin (5) voorjaar (5) Zoon C (4) budgetteren (4) lezen (4) schuur (4) terug naar de basis (4) thuis (4) Coop (3) Lidl (3) baby (3) concert (3) recept (3) verspilling (3) DIY (2) Paasfeest (2) airfryer (2) hotel (2) naaien (2) patat (2) pesto (2) school (2) sporten (2) tandarts (2) tweedehands (2) Oud&Nieuw (1) Zoon D (1) bril (1) geloof (1) hooimadam (1) huishoudelijk werk (1) moederdag (1) pak (1) pyjama (1) tanken (1) zelfgemaakt (1)