Pagina's

maandag 17 oktober 2022

Boodschappenbudget. Wat koop ik niet meer?

De inflatie wordt op dit moment geschat op zo’n 14.5%. Ons geld wordt minder waard. Waar ik vorig jaar 100 euro voor betaalde, moet ik nu 114,5 euro voor betalen. Of ik krijg voor die 100 euro wat minder dan vorig jaar. 

Maar wat merk ik hier persoonlijk van?

Iedere week haal ik boodschappen in huis. We zijn rond de 100 euro per week kwijt. En nog steeds lukt dat. Ook nu de prijzen een stuk hoger liggen dan vorig jaar.

Dus dat kan maar één ding betekenen. Dat ik minder koop. Wat hebben we in het afgelopen jaar anders gedaan? Daar moest ik even over nadenken. Maar ik kwam tot de conclusie dat ik de volgende artikelen (bijna) niet meer koop. 

  • Ik ben gestopt met vleeswaar kopen. Bijna iedere week gooide ik de laatste paar plakjes weg. Vind ik jammer. We hadden maar één vleeswaareter in huis. Nu dus geen. 
  • Ik heb in de afgelopen maanden geen bier en wijn meer gekocht. Als we het in huis hebben, nemen we soms in het weekend een alcoholische versnapering. Maar als we het niet in huis hebben, mis ik het niet.
  • Ik ben de laatste paar maanden helemaal gestopt met TGTG. De pakketten worden kleiner (logisch, want de prijzen zijn gestegen) en dan geef ik die vijf euro liever uit aan dingen die ik echt nodig heb.
  • Ik koop geen pijnboompitten meer, maar vervang dit door zonnebloempitten. Even roosteren in een droge koekenpan, heerlijk!
  • We zijn gestopt met onze zondagse lekkernijen. Tot en met de zomervakantie, maakt ik iedere zondagmiddag een plank vol met lekkers. Chocola, snoepjes, toastjes, chips, noten, fruit. Maar de laatste tijd taalden de kinderen er niet meer naar. Ze pakten alléén het snoep, en weg waren ze. Zaten mijn man en ik samen die hele plank leeg te eten. Dat moet anders. Sindsdien doen we alleen twee verschillende soorten chips of zoutjes. Dat blijkt genoeg te zijn.
  • Ik koop geen koek meer voor ‘onverwachtse visite’. Want de meeste visite hoeft geen koek, en toch is de koek aan het einde van de week op.
  • Idem voor sap en frisdrank. Wij drinken het zelf niet. Het ligt in de kast over de datum te gaan. Ik koop het gewoon niet meer. De regel is hier dat onze kinderen alléén frisdrank mogen als er iemand in huis jarig is. Voor die keren haal ik dan wel (blikjes) in huis.
  • O ja, afgelopen zomer hebben we de BBQ maar één keertje aan gehad. Niet om te besparen, maar omdat het zó onpraktisch is om met kleine kinderen te barbecueën. Duurt allemaal veel te lang voor hen. 
Sommige keuzes zijn vooral om de prijs. Sommige voor de gezondheid of het stoppen van verspilling.

Poeh, als ik dit zo lees, lijkt het wel alsof we niks meer eten. Niks ongezonds. Maar niets is minder waar. Iedere week haal ik de gewone, gezonde dingen in huis. En als ik rechts van me, een kast opentrek... daar lacht mij een grote zak kruidnoten toe. Jammer dat ik er niks van proef...😐

4 opmerkingen:

  1. Het is altijd mooi om een pas op de plaats te doen en over je aankopen en leefwijze na te denken.
    Ik heb best veel voorraad maar alleen wat we ook echt gebruiken binnen 3 maanden. Alleen koffie heb ik veel meer van. We kopen altijd lidl en die was al in prijs omhoog gegaan en ik las dat er nog wel 22% bij kan komen, bij de aanbieding kilo voor 8 euro heb ik ruim 100 euro aangekocht. Ruimte had ik ervoor.
    We wonen pas sinds 6 jaar samen en dan is het wat uitvinden wat wel en niet nodig is. Daarvoor woonden we beiden ruim 15 jaar alleen in Lat relatie. In het begin kocht ik dus veel te veel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier is het soms ook zoeken naar de juiste hoeveelheden. De ene week drinken de kinderen alleen maar melk, en de andere week alleen maar water. Zo ook met brood/crackers/fruit etc. Voor mij de uitdaging om niks weg te hoeven gooien.

      Wij drinken heel weinig koffie. Meestal haal ik een kilo bonen, die ik zelf maal. Daar doen we wel een aantal maanden mee. (ik denk zelfs een half jaar) Dus hier heb ik geen grote voorraden van.

      Brood daarentegen... ;) (we hebben enorme broodeters)

      Verwijderen
  2. verstandig,dit is de enigste manier om te besparen. versoberen en wat hebben we echt nodig.eten volgens de schijf van vijf en ook de porties aanpassen,rijst en pasta afwegen voor het koken,helpt ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad. Luxe schrappen. Het kan allemaal best een beetje minder. En afwegen doe ik ook altijd. Met inschatten kun je je behoorlijk vergissen, is mijn ervaring.

      Verwijderen

Labels

vakantie (52) kinderen (44) gezin (25) besparing (21) bewustwording (21) financiën (18) mijn man (18) energie (17) thuisblijfmoeder (17) budget (16) opvoeding (16) hobby (15) Zoon A (14) klusjes (13) boodschappen (12) ziek (12) Zoon B (11) opruimen (11) uitstapje (11) bloggen (10) gratis (10) naailes (9) zaterdag (9) tip (8) uitverkoop (8) vrijwilligerswerk (8) TGTG (7) uitgaven oktober (7) verjaardag (7) challenge (6) Kerst (5) kringloopwinkel (5) marktplaats (5) sparen (5) tuin (5) voorjaar (5) Zoon C (4) budgetteren (4) lezen (4) schuur (4) terug naar de basis (4) thuis (4) Coop (3) Lidl (3) baby (3) concert (3) recept (3) verspilling (3) DIY (2) Paasfeest (2) airfryer (2) hotel (2) naaien (2) patat (2) pesto (2) school (2) sporten (2) tandarts (2) tweedehands (2) Oud&Nieuw (1) Zoon D (1) bril (1) geloof (1) hooimadam (1) huishoudelijk werk (1) moederdag (1) pak (1) pyjama (1) tanken (1)