Pagina's

donderdag 11 april 2024

Een boek uit mijn eigen boekenkast cadeau geven…?

Eerst even onze boekenkast. Ik ben niet zo’n boekenkoper. Wel een lezer van diverse genres. Als het maar niet te spannend is. 😉

Gewone leesboeken leen ik bij de bibliotheek.

De meeste boeken die we zelf hebben, zijn prekenboeken, meditatieboeken, bijbelstudieboeken, Bijbelverklaringen. Allerlei boeken die met godsdienst te maken hebben.

De bibliotheekboeken zijn vaak boeken die ik in een paar dagen uitlees. Boeken waar ik dagelijks of wekelijks een stukje uit lees, zijn de boeken die we bijvoorbeeld gekregen hebben. Ook staan er boeken in de kast waarbij ik ben afgehaakt.  

Er zijn boeken die ik nooit weg wil doen. Er zijn ook boeken die ik uitlas en teruggezet heb in de boekenkast en waarvan ik weet dat ik ze niet vaker ga lezen.

Over die laatste boeken wil ik het hebben. Boeken die ik uitgelezen heb, en die ik niet vaker ga lezen. Zou ik zo’n boek in een mooi papiertje weg kunnen geven voor iemands verjaardag? Kan ik dat maken?

Iets houdt mij tegen. Ik vind dat krenterig overkomen. Ik wil iets nieuws geven. Daarom heb ik dus nog nooit een boek uit de boekenkast cadeau gegeven. Soms wel zomaar weggegeven of uitgeleend.

Een familielid van mij geeft wél boeken die ze eerst zelf gelezen hebben. En dat past helemaal bij hen. Sterker nog, ik vind het juist een extra waarde geven aan zo’n boek. Ze geven iets waarvan ze de inhoud kennen. Ze vonden het de moeite waard om door te geven in plaats van voor zichzelf te houden.

Zij doen dat ook niet zomaar. Het is een stukje maatwerk. Een tijd geleden waren we bij hen. Ze hebben een grote boekenkast in de woonkamer staan. Mijn man stond er in te kijken. Hij pakte er een boek uit en las de achterkant. Daarna zette hij het weer terug. Het boek heette: Ik zocht Allah en vond Jezus. (Overigens écht een aanrader om te lezen.)

En wat denk je? Toen hij jarig was kreeg hij dat boek. Zie je, maatwerk.

Ik ben teveel een kuddedier, maar ik zou het patroon van ‘het moet een nieuw boek zijn’ willen doorbreken. Maar op dit moment kies ik nog steeds voor veilig.

Maar daarom: iedereen die mij een boek wil geven, bijvoorbeeld voor m’n verjaardag: haal er gerust één uit je eigen boekenkast, waarvan je weet: de inhoud is het waard om weer gelezen te worden.

Overigens is weggeven niet de enige manier om boeken een nieuwe bestemming te geven.

Ik verkocht vandaag zomaar spontaan drie boeken aan de schoolbibliotheek: delen van de Duiventil serie. Ik vind ze nog steeds geweldig. Ik heb ze minstens 10 keer gelezen. Maar nu lagen ze alweer een paar jaar in een doos op zolder. Laatst kwam ik ze weer tegen. Zo jammer om zulke leuke boeken op deze manier oud te laten worden. Daarom ben ik blij dat ze een nieuwe bestemming hebben gekregen.  

Labels

vakantie (52) kinderen (44) gezin (25) besparing (21) bewustwording (21) mijn man (19) financiën (18) energie (17) thuisblijfmoeder (17) budget (16) opvoeding (16) hobby (15) Zoon A (14) klusjes (13) boodschappen (12) ziek (12) Zoon B (11) bloggen (11) opruimen (11) uitstapje (11) gratis (10) naailes (9) zaterdag (9) tip (8) uitverkoop (8) vrijwilligerswerk (8) TGTG (7) uitgaven oktober (7) verjaardag (7) challenge (6) Kerst (5) kringloopwinkel (5) marktplaats (5) sparen (5) tuin (5) voorjaar (5) Zoon C (4) budgetteren (4) lezen (4) schuur (4) terug naar de basis (4) thuis (4) Coop (3) Lidl (3) baby (3) concert (3) recept (3) verspilling (3) DIY (2) Paasfeest (2) airfryer (2) hotel (2) naaien (2) patat (2) pesto (2) school (2) sporten (2) tandarts (2) tweedehands (2) Oud&Nieuw (1) Zoon D (1) bril (1) geloof (1) hooimadam (1) huishoudelijk werk (1) moederdag (1) pak (1) pyjama (1) tanken (1) zelfgemaakt (1)