De weggeefhoek is een appgroep waar zo’n honderd bekenden van mij (voor het overgrote deel zijn het moeders van school) in zitten.
Als ik iets weg wil geven, dan maak ik er een foto van en plaats
die in de appgroep. Echt ideaal om van je overtollige spullen af te komen…
En soms wordt er iets aangeboden waarvan ik denk: ja, dat
kan ik goed gebruiken. Dan reageer ik privé en kan het zijn dat ik het product
krijg. Zodra het product aan iemand toegezegd is, wordt het appje in de weggeefhoek
verwijderd óf er wordt meegedeeld dat het product weggegeven is.
Een tijdje geleden werd er in de weggeefhoek een
broodbakmachine aangeboden. Ik reageerde en had geluk. De broodbakmachine was
voor mij. Degene die de machine weggaf nam hem mee naar school, dus het koste mij zelfs weinig moeite.
Ik maakte de machine grondig schoon en toen kon het experimenteren beginnen. Eigenlijk stelt ook bijna niks voor. Ingrediënten afwegen in de bakblik en het programma instellen.
Inmiddels bak ik bijna dagelijks een brood. Als lunch een
kraakvers boterhammetje, heerlijk! En de geur van versgebakken brood vind ik fantastisch.
Meestal maak ik brood van een mix van bloem en volkoren meel. Dan is het niet
te vast, maar wel voedzaam. Voor de afwisseling maak ik soms een maïsbrood of
een rozijnenbrood.
Er is ook al het één en ander misgegaan. Zo heb ik een keer
pizzadeeg willen maken, maar stelde ik de machine in op jam maken. Er lag een
gekookt prutje in het bakblik.
In het begin zakte het brood tijdens het bakken soms in. Maar
nu heb ik een goed recept. Het afwegen komt heel precies.
Het nadeel van zelfgebakken brood is dat het snel oud wordt.
Na een halve dag is het niet meer lekker. Droog en taai. Daarom vries ik alles
wat overblijft direct in.
Het recept wat ik tot nu toe het beste vind:
300 gr volkoren meel
200 gr witte bloem
310 ml water
10 ml zonnebloemolie
10 gr suiker
10 gr zout
6 gr gedroogde gist