Pagina's

dinsdag 21 november 2023

Zou (het gebruik van) contant geld verdwijnen?

Om rolletjes munten te kopen moet je extra betalen.

Voor het storten van briefgeld moet je ook extra betalen.

Dat wist ik.

Maar dat ik voor een contant opname ook extra betaal, wist ik niet. Totdat ik bij m’n rekeningoverzicht keek. Het is overigens maar een klein bedrag. Er was 140 euro opgenomen. Er werd 0,75 extra afgeschreven.

Overigens kun je in de supermarkt ook vaak extra pinnen. Dan betaal je de boodschappen plus bijvoorbeeld 50 euro. Die 50 euro krijg je dan uit de kassa. Dan betaal je niet de extra kosten.

Maar toen zat ik zomaar eens te denken over contant geld…

Stel, ik geef 50 euro uit bij de bakker. Gewoon een biljet van 50. De bakker geeft dit biljet weer aan de molenaar om meel in te kopen. De molenaar rekent af met het biljet van 50 euro bij de kledingzaak. Dan blijft het biljet telkens heel. Het blijft 50 euro.

Maar als dit allemaal pintransacties zijn, dan worden er telkens pinkosten gerekend. De bakker draagt een paar cent af als ik daar voor 50 euro pin. De molenaar draagt ook een paar cent af als de bakker daar pint. De kledingzaak draagt ook weer een paar cent af als de molenaar daar pint. Snap je? De 50 euro wordt minder. Elke keer een paar cent. 

De bank verdient er aan. Zou dat de reden zijn dat het gebruik van contant geld ontmoedigd wordt?

Daarom, wat denken jullie? Zou contant geld helemaal verdwijnen?

8 opmerkingen:

  1. Ja natuurlijk is dat de reden. Banken willen winst binnen harken

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk niet contant geld gaat verdwijnen hoewel de banken het dolgraag willen! Pinnen doe ik alleen grotere bedragen (boven de €100) Bij de supermarkt, de bakker, slager, boekhandel etc betaal ik altijd contant. Pin 1 keer per maand een bedrag en meestal red ik het daarmee. Op die manier verdient de bank niet meer dan nodig is aan mij!
    Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik neem ook contant geld op ! Weet precies hoeveel er in de knip zit en dat geeft voor mij overzicht en geen onnodige uitgaven op deze manier! Overigens valt mij op dat er heel veel plaatsen zijn waar je enkel met pin kan betalen! Helaas gaat dan de koop voor mij niet door!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb nog nooit betaald per transactie, alleen bij creditcards is dat gebruikelijk.

    ABN Amro
    ABN Amro rekent pas kosten als een klant in een jaar tijd meer dan €12.000 contant geld pint. Dit lijkt misschien veel. Maar pint iemand elke week €250? Dan zit hij of zij al snel boven deze grens. En worden er extra kosten in rekening gebracht. Deze kosten liegen er niet om. ABN Amro rekent €5 per opname + 0,5% over het opgenomen bedrag. Voor een bedrag van €12.000 betekent dit €5 + 0,5% x €12.000 = €65 extra kosten.

    Voor studenten ligt deze grens zelfs nog lager. Namelijk op €6.000. Zij betalen in dat geval €5 + 0,5% x €6.000 = €35.

    ABN Amro rekent extra kosten per rekeninghouder. Het maakt daarbij niet uit of een klant meerdere rekeningen heeft.

    Rabobank
    Vanaf 1 september 2021 rekent Rabobank extra kosten voor het pinnen van contant geld. Echter, dit geldt alleen voor een geldopname bij een andere geldautomaat dan de gele Geldmaat of een pinautomaat van Rabobank zelf.

    Alleen Rabo-klanten met een Rabo DirectPakket of een Rabo BasisPakket gaat betalen voor het opnemen van contant geld. Klanten met een Rabo TotaalPakket hoeven niks extra’s te betalen.

    De kosten voor het pinnen van contant geld bedragen €0,75 per geldopname.

    ING Bank
    ING Bank rekent vooralsnog geen extra kosten voor het pinnen van contant geld. De bank biedt haar klanten wel een korting aan als zij €0,80 per geldopname gaan betalen. In ruil daarvoor krijgen zij korting op het populaire ING OranjePakket. Zij betalen dan €1,55 in plaats van €1,95 per maand.

    Voor studenten zijn de voorwaarden anders. Met een ING studentenrekening kan er maximaal 12 keer per jaar gratis contant geld gepind worden. Daarna kost het €0,80 per opname.

    De Volksbank & Knab
    De banken die onder De Volksbank vallen – SNS Bank, ASN Bank en Regiobank – rekenen hun klanten “nog” geen kosten voor het pinnen van contant geld. Bij Knab werken ze op een andere manier. Knab-klanten betalen namelijk €5 per maand voor all-inclusive betaalpakket. Het opnemen van contant geld zit hierbij in.

    Online banken
    De meeste online banken bieden zowel een gratis betaalrekening als een premiumaccount aan. Voor het premiumaccount worden wel kosten in rekening gebracht. Bij de gratis betaalrekeningen van online banken is contant geld pinnen bijna nooit gratis. Zo rekent Bunq €0,99 voor de eerste vijf keer en daarna €2,99 per geldopname. Terwijl de eerste drie keer bij de populaire N26 gratis zijn en daarna €2 per keer. Het verschilt per online bank en per soort account hoe hoog de kosten van contant geld pinnen zijn. Tijdens het vergelijken is dit een goed punt om op te letten.

    https://www.bank.nl/nieuws/welke-bank-rekent-kosten-voor-contant-geld-pinnen/
    Kortom of je moet betalen voor opnemen van geld dat hangt van je bank af.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Banken willen minder contant geld, maar dat komt door alle klantonderzoeken die gedaan worden vanwege de wwft (wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Veel van deze onderzoeken gaan over de herkomst van contant geld. Dan hebben we het niet over de 100 euro die betaald wordt bij de supermarkt, maar wel bijvoorbeeld over de autohandelaren of de vermenging van zwart geld bij de zonnestudio. En helaas zijn daar altijd andere mensen de dupe van.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik hoop niet dat het helemaal verdwijnt. Het voelt ook kwetsbaar om helemaal geen contanten meer te hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Liselot, waarom lezen wij niets meer van je?

    BeantwoordenVerwijderen

Labels

vakantie (52) kinderen (44) gezin (25) besparing (21) bewustwording (21) financiën (18) mijn man (18) energie (17) thuisblijfmoeder (17) budget (16) opvoeding (16) hobby (15) Zoon A (14) klusjes (13) boodschappen (12) ziek (12) Zoon B (11) opruimen (11) uitstapje (11) bloggen (10) gratis (10) naailes (9) zaterdag (9) tip (8) uitverkoop (8) vrijwilligerswerk (8) TGTG (7) uitgaven oktober (7) verjaardag (7) challenge (6) Kerst (5) kringloopwinkel (5) marktplaats (5) sparen (5) tuin (5) voorjaar (5) Zoon C (4) budgetteren (4) lezen (4) schuur (4) terug naar de basis (4) thuis (4) Coop (3) Lidl (3) baby (3) concert (3) recept (3) verspilling (3) DIY (2) Paasfeest (2) airfryer (2) hotel (2) naaien (2) patat (2) pesto (2) school (2) sporten (2) tandarts (2) tweedehands (2) Oud&Nieuw (1) Zoon D (1) bril (1) geloof (1) hooimadam (1) huishoudelijk werk (1) moederdag (1) pak (1) pyjama (1) tanken (1)