Pagina's

dinsdag 7 juni 2022

Kleding ruilen

Als je me 12 jaar geleden had verteld dat ik bij de kringloopwinkel tussen de kleding zou kijken, had ik je niet geloofd. Brr… kringloopwinkels. Muffe oude dingen. En als je me had verteld dat ik er ook iets van zou kopen en met plezier zou dragen..? Dan had ik je uitgelachen.   

Ik werkte toen in de kleding. En ik gáf om kleding. Thuis had ik een kast vol. Nieuwe collectie… Ik liep altijd in het nieuwste. En ik liep altijd een seizoen vooruit. 

Ik was ook héél gauw uitgekeken op kleding. Als ik het drie maanden had gedragen, vond ik het al oud. Het moest allemaal perfect bij elkaar matchen. Ik vond vooral heel nette jurkjes leuk. Met bijpassende pumps en een keurige blazer. Maar het voelde ook heel onverzadigbaar.

Als ik nu terugdenk met welk kledingstuk ik écht blij was, kan ik je er niet één noemen… *schaam*

In de loop van de tijd is het allemaal veranderd. Dat begon vanaf dat ik niet meer in de kleding werkte. Het is een proces geweest. Langzamerhand gaf ik er gewoon niet meer zo om. Ik wilde kleding wat lekker zit. Leuke nette jurkjes zijn niet zo praktisch. Het is niet zo dat kleding mij niets interesseert, maar ik hoef niet meer zo nodig van alles.

En nu ben ik moeder (van vier jongens), en dan moet ik vooral praktische kleding hebben. Het moet vies mogen worden. En het moet gewassen kunnen worden. De nette kleren bleven in de kast hangen. En er kwamen wat stoerdere en praktischere items bij.

Nu is het de hoogste tijd voor zomerkleding in de kast.  

Bij de kinderen is het heel simpel.

Ik haal de kast leeg. Ik kijk wat er nog past en mooi is. Dat gaat terug in de kast. De rest krijgt een andere bestemming. Ik haal bakken van de zolder. Daarin bewaar ik kleding. Kijken of daar wat tussen zit wat nu past. Soms hoef ik niks bij te kopen. Soms wel. Deze zomer heb ik nog niks voor de kinderen hoeven kopen. O ja, broeken met versleten knieën worden korte broeken. Met dank aan mijn moeder.

En dan de kast van mijn man. Hij kan het natuurlijk gewoon zelf. Maar ik heb in de kleding gewerkt. Ik houd van nette stapels. Strak gevouwen. En ik hang op kleur. Van licht naar donker. Een tic die ik over heb gehouden aan die tijd😊

Ik heb alléén maar ervaring met jongenskleding. En niet met meisjeskleding. Jongenskleding is zó makkelijk. Elke broek en elke shirt kan bij elkaar gedragen worden. Heel soms kleurt het niet mooi, dan adviseer ik even een andere broek of shirt. Soms zijn ze het met me eens, en soms ook niet. Helemaal prima.  

En mijn eigen kast heeft de laatste prioriteit. Bij mij kan niet alles met alles. Ooit kon het alléén per setje gedragen worden. Dat is nu wel anders. Ik heb een paar basics. Heel saai, maar ik raak er maar niet op uitgekeken. Niet één felle kleur. Bijna alles is zwart, donkerbauw, grijs of donkergroen. Effen, soms een stipje of een streepje. En een rij jurken die ik al heel lang niet heb gedragen. Dat is het enige nadeel van borstvoeding…



Nu het (bijna) zomer is, moet ik op zoek naar zomerkleding. Vorig jaar droeg ik positiekleding. De kleding van het jaar daarvoor pas ik gelukkig weer. Bij de kringloopwinkel heb ik nog een bloesje  gekocht. En via de weggeefhoek twee bloesjes gekregen. Met dat wat ik nog had, kan ik er weer een seizoen tegenaan. En ja, ik houd van bloesjes…

Dus ja, ik draag kleding van de kringloopwinkel en ‘afdankertjes’ van anderen. En ik ben er blij mee!

Het zou nog wel over willen gaan op een capsule wardrobe. Zevenendertig kledingstukken (inclusief schoenen en jassen) die allemaal met elkaar matchen. Wie weet… Ik vind het het proberen waard.

Mijn zusjes en ik maakten een plan. We hebben alle drie redelijk dezelfde maat. Als we alles wat we niet dragen bij elkaar leggen, bekijken en passen. Misschien kunnen we zo nog wat ‘nieuws’ scoren, zonder te hoeven shoppen.

En zó spraken we een avond af om te passen. Waar de één niets meer in zag, zag de ander er juist wel iets in. In de loop van de avond haalde ik nóg meer uit mijn kast. Er hangen wat jurken die ik wellicht nog een keertje aantrek, maar ik zal het niet missen als ik het niet heb. Hoe leuk is het om één van mijn zusjes enthousiast te zien worden van iets wat ik nooit draag. En ik heb het één en ander gescoord. Het meeste binnen mijn comfort-zone, en één jurk er buiten… Ik heb hem al gedragen, en voelde me er heerlijk in!

We gaan het vaker doen… Ik ben een echte Hollander. Gratis is gewoon heel leuk.    

5 opmerkingen:

  1. Hoi Liselot, ik ben ook dol op stapeltjes die netjes zijn en kan zo een dag bezig zijn met onze kledingkast, heerlijk!! Ik maak mijn eigen capsule wardrobe door een aantal kledingstukken in de kast te hangen en de rest op te bergen in kledingdozen onderin de kast. Ik wissel dan na een paar maanden weer en hang nieuwe dingen op. T-shirts met korte en lange mouw heb ik in beperkte kleuren, verder houd ik niet van dessins dus alles is effen, dat maakt cominaties maken makkelijk. Ik kocht jaren geleden ook heel veel nieuws, nu bijna nooit meer. En wanneer ik de kledingdozen tevoorschijn haal is het net alsof ik nieuwe dingen heb gekocht!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, wat heb ik vanmorgen gedaan? De hele kast leeggemaakt en alleen teruggehangen wat ik deze zomer ga dragen. De rest in opbergbakken gedaan. Mijn eigen 'capsule wardrobe'. Ik vond het een supergoed idee van jou om het zo te doen. Lekker overzichtelijk, en niet meteen definitief wegdoen.

      Verwijderen
  2. Wat leuk dat je mijn manier ook gaat proberen!

    BeantwoordenVerwijderen

Labels

vakantie (52) kinderen (44) gezin (25) besparing (21) bewustwording (21) financiën (18) mijn man (18) energie (17) thuisblijfmoeder (17) budget (16) opvoeding (16) hobby (15) Zoon A (14) klusjes (13) boodschappen (12) ziek (12) Zoon B (11) opruimen (11) uitstapje (11) bloggen (10) gratis (10) naailes (9) zaterdag (9) tip (8) uitverkoop (8) vrijwilligerswerk (8) TGTG (7) uitgaven oktober (7) verjaardag (7) challenge (6) Kerst (5) kringloopwinkel (5) marktplaats (5) sparen (5) tuin (5) voorjaar (5) Zoon C (4) budgetteren (4) lezen (4) schuur (4) terug naar de basis (4) thuis (4) Coop (3) Lidl (3) baby (3) concert (3) recept (3) verspilling (3) DIY (2) Paasfeest (2) airfryer (2) hotel (2) naaien (2) patat (2) pesto (2) school (2) sporten (2) tandarts (2) tweedehands (2) Oud&Nieuw (1) Zoon D (1) bril (1) geloof (1) hooimadam (1) huishoudelijk werk (1) moederdag (1) pak (1) pyjama (1) tanken (1)